Att ta tillvara äpplen
175 kr
Annelies Schöneck delar i den här boken med sig av den rika kunskap om äpplen hon samlat på sedan långt tillbaka i sitt liv och i sin gärning som hushållslärare och näringsforskare.
Barndomens första upplevelser av äpplet: "Rödskindat, gyllene, frestande..." och mänsklighetens tidiga framställningar av äppelträdet och dess frukt i mytologi, saga och folktro bildar upptakten.
Sedan tar oss Annelies med på en variationsrik vandring, där hon skildrar äpplenas utvecklingsfaser och kemiska uppbyggnad, deras skörd, förvaring och mångsidiga användbarhet som livsmedel - i matlagningen och för dietkosten.
Hur gör man när man konserverar äpplen, torkar, mustar eller gör kvass av dem? Vem visste, att man t.o.m. kan göra skönhetsmedel av äpplen, t.ex. hårvatten och hudkräm.
Annelies ger oss många tips - och så lär hon oss koka äppelhonung, göra äppelcidervinäger, laga äppelsallad, äppelsoppa och äppelmüsli, bereda äppelsås och äppelchutney, bjuda på äppelpannkakor, trolla fram äppeltårtor, äppelkakor och mycket annat smått och gott.
Och det är just hennes ledmotiv, med små medel kan man göra så mycket - också när det gäller konsten att ta tillvara på äpplen!
Barndomens första upplevelser av äpplet: "Rödskindat, gyllene, frestande..." och mänsklighetens tidiga framställningar av äppelträdet och dess frukt i mytologi, saga och folktro bildar upptakten.
Sedan tar oss Annelies med på en variationsrik vandring, där hon skildrar äpplenas utvecklingsfaser och kemiska uppbyggnad, deras skörd, förvaring och mångsidiga användbarhet som livsmedel - i matlagningen och för dietkosten.
Hur gör man när man konserverar äpplen, torkar, mustar eller gör kvass av dem? Vem visste, att man t.o.m. kan göra skönhetsmedel av äpplen, t.ex. hårvatten och hudkräm.
Annelies ger oss många tips - och så lär hon oss koka äppelhonung, göra äppelcidervinäger, laga äppelsallad, äppelsoppa och äppelmüsli, bereda äppelsås och äppelchutney, bjuda på äppelpannkakor, trolla fram äppeltårtor, äppelkakor och mycket annat smått och gott.
Och det är just hennes ledmotiv, med små medel kan man göra så mycket - också när det gäller konsten att ta tillvara på äpplen!
-
Produktinformation
Text: Annelies Schöneck
Syrans förlag, Arboga
Trio Tryck AB, Örebro, 2006
ISBN:91-970316-23Artnr: 2138
Du kanske även är intresserad av
1877, när Strindberg var 28 år, skrev han denna elaka och träffsäkra pamflett om hur enkelt det är att ...
145 kr
Detta är berättelsen om hur pomeranser, citroner, lagerbär och fikon kunde bli en del av svensk odling. Maria L...
375 kr
Walter Benjamin (1892 – 1940) är en av 1900-talets största tänkare. Den tysk-judiske filosofen skrev e...