Att ta tillvara äpplen
175 kr
Annelies Schöneck delar i den här boken med sig av den rika kunskap om äpplen hon samlat på sedan långt tillbaka i sitt liv och i sin gärning som hushållslärare och näringsforskare.
Barndomens första upplevelser av äpplet: "Rödskindat, gyllene, frestande..." och mänsklighetens tidiga framställningar av äppelträdet och dess frukt i mytologi, saga och folktro bildar upptakten.
Sedan tar oss Annelies med på en variationsrik vandring, där hon skildrar äpplenas utvecklingsfaser och kemiska uppbyggnad, deras skörd, förvaring och mångsidiga användbarhet som livsmedel - i matlagningen och för dietkosten.
Hur gör man när man konserverar äpplen, torkar, mustar eller gör kvass av dem? Vem visste, att man t.o.m. kan göra skönhetsmedel av äpplen, t.ex. hårvatten och hudkräm.
Annelies ger oss många tips - och så lär hon oss koka äppelhonung, göra äppelcidervinäger, laga äppelsallad, äppelsoppa och äppelmüsli, bereda äppelsås och äppelchutney, bjuda på äppelpannkakor, trolla fram äppeltårtor, äppelkakor och mycket annat smått och gott.
Och det är just hennes ledmotiv, med små medel kan man göra så mycket - också när det gäller konsten att ta tillvara på äpplen!
Barndomens första upplevelser av äpplet: "Rödskindat, gyllene, frestande..." och mänsklighetens tidiga framställningar av äppelträdet och dess frukt i mytologi, saga och folktro bildar upptakten.
Sedan tar oss Annelies med på en variationsrik vandring, där hon skildrar äpplenas utvecklingsfaser och kemiska uppbyggnad, deras skörd, förvaring och mångsidiga användbarhet som livsmedel - i matlagningen och för dietkosten.
Hur gör man när man konserverar äpplen, torkar, mustar eller gör kvass av dem? Vem visste, att man t.o.m. kan göra skönhetsmedel av äpplen, t.ex. hårvatten och hudkräm.
Annelies ger oss många tips - och så lär hon oss koka äppelhonung, göra äppelcidervinäger, laga äppelsallad, äppelsoppa och äppelmüsli, bereda äppelsås och äppelchutney, bjuda på äppelpannkakor, trolla fram äppeltårtor, äppelkakor och mycket annat smått och gott.
Och det är just hennes ledmotiv, med små medel kan man göra så mycket - också när det gäller konsten att ta tillvara på äpplen!
-
Produktinformation
Text: Annelies Schöneck
Syrans förlag, Arboga
Trio Tryck AB, Örebro, 2006
ISBN:91-970316-23Artnr: 2138
Du kanske även är intresserad av
Detta är den ursprungliga WALDEMARSUDDEKRUKAN® som Prins Eugen formgav 1915. Då tillverkades den i första ha...
(This book is also available in English)
2015 firade Waldemarsuddekrukan 100 år, en formklassiker som designades av prin...
2015 firade Waldemarsuddekrukan 100 år, en formklassiker som designades av prin...
En kall dag i juletid tappar katten Franssons tröja en maska och börjar repa upp sig. Ve och fasa, utan tröja bli...
150 kr